Samla alla lån på ett ställe

Listan över svenska samlingslån är uppdaterad:
2024-02-27.

Innehåller annonslänkar
Samlingslån Enklare
 • Samlingslån: Ja
 • Jämförelsetjänst
 • Upp till 600.000kr


Att samla alla lån på ett ställe kan vara ett smart sätt att minska den totala månadskostnaden och få en bättre översikt över din ekonomi. Detta kallas bland annat för hopbakslån och samlingslån. Följande guide kommer att gå igenom processen steg för steg.

Samla alla lån på ett ställe

Samla alla lån på ett ställe kan ha sina fördelar. Du kan till exempel få billigare ränta om du samla alla lån och krediter till ett ställe. Det är även enklare att hålla reda på ett lån istället för flera olika. Du kan ofta få ner räntan eftersom du inte behöver betala aviavgifter för flera olika lån. Det finns alltså flera fördelar med att se om det finns möjlighet att välja en långivare med alla lån istället för att sprida ut det. Men det är viktigt att veta om att det inte måste vara bättre och att det gäller att jämföra räntor och villkor.

Översikt över nuvarande lån

Det första steget är att ta fram en fullständig översikt över alla dina nuvarande lån. Det kan vara studielån, bolån, billån, kreditkortsskulder, snabblån och så vidare. För varje lån, notera följande:

 • Lånebeloppet: Detta är det ursprungliga beloppet som du lånade.
 • Resterande skuld: Detta är det belopp som du fortfarande är skyldig att betala tillbaka.
 • Räntesats: Detta är den procentandel av lånebeloppet som du betalar i ränta varje år.
 • Avgifter: Dessa kan inkludera uppläggningsavgifter, aviavgifter, och andra kostnader.
 • Betalningsplan: Hur ofta och hur mycket du behöver betala.

Undersök alternativa låneformer

När du har en fullständig översikt över dina lån är det dags att undersöka vilka alternativ som finns för att samla dina lån. Detta kan inkludera:
 • Ett samlingslån: Detta är ett lån som du tar för att betala av alla dina andra lån. Du betalar sedan tillbaka detta lån över tid.
 • Omförhandla nuvarande lån: I vissa fall kan du kunna förhandla om villkoren för dina nuvarande lån för att få en lägre ränta eller bättre betalningsvillkor.
 • Refinansiera genom bolån: Om du äger en fastighet, kan du eventuellt öka ditt bolån för att betala av andra skulder.

Jämför alternativ

När du har undersökt dina alternativ, jämför dem med dina nuvarande lån. Tänk på följande faktorer:

 • Den totala kostnaden: Räkna ut den totala kostnaden för varje alternativ över hela lånets löptid.
 • Månadskostnaden: Jämför hur mycket du kommer att betala varje månad.
 • Räntan: Tänk på både räntan och eventuella avgifter.
 • Flexibilitet: Vissa lån tillåter dig att göra extra inbetalningar utan straff, vilket kan vara fördelaktigt om du får extra pengar.

Ansök om nya lån

Om du hittar ett alternativ som passar dina behov, är nästa steg att ansöka om lån. Kom ihåg att varje låneansökan kan påverka din kreditvärdighet, så försök att hålla antalet ansökningar till ett minimum. Följ processen som angivits av långivaren, och se till att du har all nödvändig information och dokumentation till hands.

Betala av gamla lån

När du har godkänts för det nya lånet, använd det för att betala av alla dina gamla lån. Se till att du betalar rätt belopp till varje långivare, och att du betalar i tid för att undvika eventuella förseningsavgifter.

Hantera det nya lånet

När alla dina gamla lån är betalda, kommer du bara att behöva hantera det nya lånet. Se till att du håller reda på betalningarna och betalar i tid varje månad. Om du har möjlighet, kan det vara en bra idé att betala mer än minimumbeloppet varje månad för att minska den totala mängden ränta som du betalar över tid.

Ytterligare info om Samla alla lån på ett ställe

 • Var medveten om dina rättigheter: Som låntagare har du rättigheter, och det är viktigt att känna till dem. Om du har frågor eller problem med ditt lån, prata med din långivare eller en rådgivare.
 • Överväg en budget: Om du har svårt att hålla reda på dina utgifter och betalningar, kan det vara till hjälp att skapa en budget.
 • Se över din ekonomi regelbundet: Din ekonomiska situation kan förändras över tid, så det är en bra idé att se över dina lån och andra ekonomiska åtaganden regelbundet.

Att samla alla lån på ett ställe kan verka komplicerat, men genom att följa dessa steg kan du göra processen mycket enklare. Du kommer sannolikt att upptäcka att det är mycket lättare att hantera en enda månatlig betalning, och du kan även spara pengar i längden.

Kontakta oss angå guiden Samla alla lån på ett ställe

Hittar du något fel på guiden Samla alla lån på ett ställe som du precis läst här ovan kan du tipsa oss om det under Kontakta oss.


26 Oct 2023