Privatlån för att betala skuld

Listan över svenska samlingslån är uppdaterad:
2024-02-27.

Innehåller annonslänkar
Samlingslån Enklare
 • Samlingslån: Ja
 • Jämförelsetjänst
 • Upp till 600.000kr


Att hantera skulder kan ibland vara överväldigande, särskilt om man har flera små lån med höga räntor. Ett sätt att göra detta enklare är att konsolidera dessa skulder genom att ta ett privatlån, ofta kallat samlingslån. Här går vi igenom hur du kan använda ett samlingslån för att få en bättre ekonomisk översikt och minska dina skuldutgifter.

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån är ett privatlån som används för att betala av flera mindre lån eller skulder. Syftet är att byta ut flera lån med varierande räntor och villkor mot ett enda lån med en fast ränta och ett enda betalningsdatum.

Saker att tänka på:

 • Långivarens rykte: Se till att välja en seriös långivare. Läs recensioner och kolla upp dem hos Konsumentverket eller liknande myndigheter.

 • Försäkra dig om att räntan faktiskt är lägre: Kom ihåg att den effektiva räntan inkluderar både den nominella räntan och eventuella avgifter. Se till att räntan på samlingslånet är lägre än dina nuvarande lån.

 • Lånetid: Även om en längre löptid kan leda till lägre månadskostnader kan det också leda till högre totala kostnader över tid.

Steg-för-steg guide för att ta ett samlingslån:

 1. Utvärdera din skuldsituation: Gör en lista över alla dina nuvarande lån och skulder. Notera ränta, avbetalningsbelopp, återstående lånebelopp och andra avgifter.

 2. Jämför erbjudanden: Titta på olika banker och långivare för att se vilka räntor och villkor de erbjuder för samlingslån. Det finns ofta jämförelsesidor online där du kan se olika erbjudanden.

 3. Räkna på det: Använd en lånekalkylator online för att räkna ut vad dina månadskostnader och den totala kostnaden skulle bli med ett samlingslån.

 4. Ansök om lån: När du hittat det bästa erbjudandet, skicka in en ansökan. När ditt lån är godkänt, se till att betala av dina andra skulder så snart som möjligt.

 5. Håll koll på betalningarna: Nu när du bara har ett lån att tänka på, se till att betala i tid varje månad för att undvika extra avgifter och räntepålägg.

Fördelar med samlingslån:

 1. Översikt: Genom att samla alla dina lån under ett tak får du en bättre översikt över din skuldsituation.
 2. Lägre ränta: Ofta kan du få en lägre effektiv ränta på samlingslånet jämfört med summans av räntorna på dina befintliga skulder.
 3. Färre avgifter: Istället för att betala avbetalningsavgifter och andra avgifter på flera lån, betalar du bara för ett lån.
 4. Enkel administration: Med bara ett lån att hantera blir det enklare att hålla koll på dina betalningar.

Sammanfattning av guiden Privatlån för att betala skuld:

Att ta ett samlingslån kan vara ett smart drag för att minska dina skuldutgifter och få bättre översikt över din ekonomi. Men, som med alla ekonomiska beslut, är det viktigt att göra din forskning och räkna noga för att försäkra dig om att det verkligen kommer att spara dig pengar i längden.

30 Oct 2023